HTML

Pátfalvai korrajz

Apátfalva község korrajza. Célom elsősorban az itt élő emberek szemével láttatni a falut. A minden napok történései hogyan határozzák meg a jövőt. Miben rejlik a továbblépés lehetősége. Van-e erre akarat? Vannak-e akik ezért tennének? Vagy bízzuk arra a néhány emberre akik eddig is hajlandóak voltak akár áldozatokra is? Vannak akikről tudunk, vannak akiket meg kell találni!

Apátfalvi képek

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

"Nem vesztettem el a lendületet" III. - Varga Péter polgármester

2007.12.07. 18:52 :: andreas

- A Szigetház – Erdei iskola mekkora kihasználtsággal működik? Milyen programot kínál az ide utazóknak és milyet a helyieknek?
 
Az Erdei Iskola kihasználtságáról nincs pontos információm. Már 2007. tervezésénél tudtuk, hogy nem lesz az önkormányzatnak energiája, pénze arra, hogy működtesse a Szigetházat. Ezért kiadtuk jelképes összegért a Pátfalváért Egyesületnek, hogy magas szakmai színvonalon működtesse az apátfalvi erdei iskolát, a programokat. Sajnos az egyesület egy jelentős pályázattal lekötötte kapacitásait, ezért már nem volt kellő energiája a házra. Továbbra sem tudjuk jól kihasználni ezt a páratlan lehetőséget. Én azért bizakodó vagyok, mert jövőre már nem lesz az Egyesület előtt olyan akadály, ami hátráltatná a Szigetház programjainak a gondozását.
 
- Mikor lesz Apátfalván Tájház, vagy falumúzeum?
 
Az időt nem tudom megmondani, sajnos, ez kizárólag pénzkérdés. Az önkormányzatnak saját forrása nincs, pályázati lehetőségek pedig erre a célra eddig nem álltak rendelkezésünkre.
 
- Ha valaki falusi „túrát” tervez, számít arra, hogy láthatja, mi módon válnak az ember hasznára a háziállatok. Gondolok egy mintagazdaságra, ahol látható, hogyan fejik meg a tehenet és megkóstolható, milyen ízű a nyerstej, hogyan ülnek a kotlósok a tojásokon, hogyan bújnak ki a tojásból a csirkék, kacsák, stb. Van itt a faluban ilyesmi?
 
Természetesen van. Bár el kell mondani, hogy az internet és a hipermarketek kora Apátfalvát sem hagyta érintetlenül, egyre kevesebb az olyan gazdaság, ahol minden van egy helyen, mert gazdák már régóta árutermelő gazdálkodást folytatnak.
 
 
- A Maroson régen működött vízimalom. Ennek újraépítésén munkálkodsz. Mi az esélye annak, hogy ez megvalósul? Amennyiben igen, akkor ténylegesen lehetne gabonát őrölni benne? A tervek szerint hol működne – a hídnál vagy a strandnál?
 
Apátfalva legnagyobb kihasználatlan kincse a falusi turizmus. Mint minden szolgáltatásnak, a turizmusnak is vannak kötelező elemei, ami nélkül nagyon nehezen működtethető. Ezek a teljesség igénye nélkül: megfelelő mennyiségű és minőségű szállás, elérhető programok, látványosságok, attrakciók, megfelelő mennyiségű és minőségű vendéglátó egység, és még nagyon sok minden. Az egyik szelet lehet a térségünkben utolsó működő apátfalvi vízimalom megépítése, mely valóban turista látványosság lehet, emellett termékeket is állíthatna elő, lisztet, őrölt gyógynövényeket.
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: varga péter polgármester

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvaikorrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr71256176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása