HTML

Pátfalvai korrajz

Apátfalva község korrajza. Célom elsősorban az itt élő emberek szemével láttatni a falut. A minden napok történései hogyan határozzák meg a jövőt. Miben rejlik a továbblépés lehetősége. Van-e erre akarat? Vannak-e akik ezért tennének? Vagy bízzuk arra a néhány emberre akik eddig is hajlandóak voltak akár áldozatokra is? Vannak akikről tudunk, vannak akiket meg kell találni!

Apátfalvi képek

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Apátfalva díszpolgára - Antal Balázs emlékére

2011.04.01. 15:29 :: andreas

 

 

Antal Balázs tanyán született 1920. november 25–én Katalin napján, a 20 hold földön gazdálkodó és állattartó Antal Mihály és Tóth B. Márta 5 gyermekes családjának 4. gyermekeként. A 6 elemit a külső tanyasi iskolában végezte el.
Csak 8 éves, amikor édesanyját elveszíti, édesapja neveli őt és testvéreit. Cukrász szeretett volna lenni, de pénz nem volt taníttatására, valamint a földmunka és az állatok szeretete is visszatartotta. Házasságot köt 1943-ban Tóth L. Annával. Tanyája a Királyhegyesi úton, a külső tanyasi iskola mellett volt, bejáró a 9-es kilométerkővel szemben. 1944-ben katonai szolgálatra hívják, 3 hónapig Bátaszéken szolgál. Édesapját a háborúkor veszíti el. 1944-ben lánya születik, Anna. 1960-ig egyéni gazdaként él, dolgozik, majd a kommunista rendszer nyomására belép a termelőszövetkezetbe. 1971-ben a tanyai lakossággal ő is beköltözik a faluba, (elmondása szerint utolsóként) a Templom utcára. Itt épít házat, melyben feleségével 63 évet élt házasságban együtt. Ide várta két unokáját később 4 dédunokáját is. Járt a kertbarátok összejöveteleire, ill. az 1981-ben megalakuló népdalkör alapító tagja, és 21 évig énekes szólistája. Ezek mellett, tanácsaival, keze munkájával szolgálta az apátfalvi egyházközséget, melynek 20 éven keresztül pénztárosa is volt.

2000-ben az apátfalvi önkormányzat képviselőtestülete, „Apátfalva díszpolgára” címet adományozza a következő ajánlás figyelembe vételével:

„Tisztelt Képviselő-testület!
„Apátfalva Díszpolgára” kitüntető címre Antal Balázs nyugdíjas gazdálkodót, az Apátfalvi Pávakör és Citerazenekar alapító tagját, szólistáját javaslom.
…1972-ben felépült a faluban az akkori József Attila utcán az elbontott tanya anyagából az új ház. Ma is ott éli feleségével a nyugdíjas éveket.
A nyugdíjas kor elérése sem jelentett számára pihenést, nem tudott elszakadni a földtől és a jószágtól.

Még most 80 évesen is tehenet, disznót tart, a kárpótlással visszakapott földön betegségét megelőzően aktívan dolgozott, igaz már nem önmagáért, hanem két unokájáért és négy dédunokájáért.
A föld az övék, Antal Balázs csak segít, tudását és végtelen szorgalmát átadva.

A nyugdíjas évek hozták számára, hogy a munkán túl azt is csinálhatta, amit nagyon szeretett. Ez az éneklés!

Hangja a „tiszta forrás”, amelyben sokan gyönyörködhetünk mi Pátfalviak, és még nagyon sokan az országban egy-egy fellépés alkalmával.

Balázs bácsi nagyon sok népdalt őriz. Sokat tud Apátfalva múltjáról, amit mutat az is, hogy a most készülő apátfalvi monográfia minden szerzője felkereste Őt adatközlés céljából.

Tisztelt Képviselő-testület!

Antal Balázs egy egyszerű, tisztességes apátfalvi keresztény ember, akit mind a falu, mint a Pávakör tagjai tisztelnek és szeretnek. Volt munkatársai ma is szeretettel beszélnek róla, végtelen szerénysége, szorgalma, segítőkészsége példaként állítható. Nem alkotott rendkívülit, csupán különös tisztességgel élte a paraszti sors mindennapjait.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a javaslatomat támogassa, és ez által Antal Balázs kapja meg „Apátfalva Díszpolgára” kitüntető címet.”

(Apátfalva 2000. Június 15. Dinnyés Ferencné képviselő)

Antal Balázs 90. életévét betöltve 2011. január 25.-én lelkét visszaadta teremtőjének.

 
 
Tóth Tamás

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: antal balázs díszpolgárok

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvaikorrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr572791395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása