HTML

Pátfalvai korrajz

Apátfalva község korrajza. Célom elsősorban az itt élő emberek szemével láttatni a falut. A minden napok történései hogyan határozzák meg a jövőt. Miben rejlik a továbblépés lehetősége. Van-e erre akarat? Vannak-e akik ezért tennének? Vagy bízzuk arra a néhány emberre akik eddig is hajlandóak voltak akár áldozatokra is? Vannak akikről tudunk, vannak akiket meg kell találni!

Apátfalvi képek

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Adományok Dévára

2011.03.09. 08:59 :: andreas

 

Apátfalviak segítettek

 
A Csaba-testvér által alapított Dévai Szent Ferenc Alapítványnak Románia szerte vannak otthonai. Déván, a szegény családból származó, gyakran félárva, vagy árva gyerekek 8-10 fős úgynevezett szociális családokban élnek. Ilyen családból Déván 20 működik, három szobás panellakásokban, 10 gyermek és egy nevelő lakik együtt. Az Alapítvány felvásárolta a régi ferences kolostor melletti emeletes házakat, ide költöztették a gyerekeket. Ezeket a dévai lakásokat Csaba-testvérék teljes mértékben adományokból rendezték be az évek során, és a fenntartást is kizárólag adományokból oldják meg, ami nem kis feladat.
A Déván nevelkedő 200 gyermeknek minden napra elő kell teremteni egy egyszerű reggelit, ebédet és vacsorát. Ki kell gazdálkodni a fűtés, víz és világítás számlákat, ami 20 lakás esetében elég tetemes összeg.
I. gyűjtés
2009. őszén Veréb József szervezésében volt gyűjtés a faluban. Gyökeret, sárgarépát, konzerveket, krumplit, csokoládét, iskolai táblákat és oktatási eszközöket vittek Dévára.
II. gyűjtés
A Bökény Népe Kulturális és Harcművészeti Egyesület kezdeményezésére 2010. május 9-én vittünk élelmet Apátfalváról Dévára az apátfalvi lakosok jóvoltából.
Az első alkalommal csak ennivalót gyűjtöttünk. Azóta is emlegetik a gyerekek a szalonna, konzerv, lekvár, alma, hagyma, kenyér, cukor, zsír adományainkat és a 210 db tojást, ami épen, egészben kiért hozzájuk.
III. gyűjtés
2010. május 21-én reggel indultak falunkból Csíksomlyóra a búcsúra a zarándokok. Ők vitték a második gyűjtés eredményét. Evőeszközöket, tányérokat, tojást, szalonnát, lekvárokat, konzerveket, konyhai eszközöket, tálakat, süteményeket és rengeteg tojást hoztak a Bökény Népe Egyesület, az imádságos csapat tagjai, és akik még tudomást szereztek akciónkról a faluban. A csanádpalotaiak házi süteményeket sütöttek a gyerekeknek. A sok-sok finomság, amit összegyűjtöttünk, Déván, annyi gyerek mellett villámgyorsan elfogyott.
IV. gyűjtés
2010. augusztusában ismét gyűjtést szerveztünk a dévai gyerekek javára. Nagyfalusi Éva - aki ott nevelő - sorolta fel, mire lenne szükség legjobban.
Ezek alapján plédek, konyhai felszerelések, poharak, edények, görkorik, focilabdák, serpenyők, kancsó, edények, tojás, muffin sütő, tálca, kávéscsészék, kuglófsütő, lepedők, zöldségek, kávéfőzők, szendvics sütők, turmixgépek gyűjtését kezdtük el. A Bökény Népe Egyesület tagjainak, az apátfalvi és csanádpalotai lakosok nagylelkű adományainak köszönhetően több lakást sikerült felszerelnünk konyhai gépekkel és a központi konyhára is tudtunk juttatni kávéfőzőt, szeletelő gépet. 2010. augusztus 18-án vitték el a csomagokat.
Ugyancsak ekkor utazott ki Veréb József és családja Apátfalváról, akik tavaly ősszel már jártak Déván adományokkal. Ők hárman vállalkoztak arra, hogy kimennek az augusztus 20-i hosszú hétvégén az Alapítványhoz és egy lakás falait lefestik, glettelik, újrafestik az ablakokat, ajtókat, radiátorokat, függönytartókat.
V. gyűjtés
2010. szeptember 17-én este Csaba testvér Apátfalván misézett. A szentmiséjén összegyűlt perselypénzt elvitte Dévára, az ott lakó gyermekek élelmezésére lett fordítva. A külön perselyben Varga Zitának gyűjtöttünk, 27 000 ft-ot és 50 leit.
VI: gyűjtés
2010. szeptember 15-én motoros csapat indult Magyarországról Déva felé.
Egy csanádpalotai résztvevő motoros vitte el a zöldségeket, sárgarépát, foghagymát, burgonyát, tojást.
VII. gyűjtés
2010. október 31-én délután Soós Gábor és családja egy kisteherautóval érkezett hozzánk Sződligetről. Ők is gyűjtöttek Dévára adományokat. Családjukkal együtt utaztak ki. Útközben megálltak nálunk felpakoltuk a több doboznyi holmit és vitték ki Dévára.
A kisteherautó, mert azzal jöttek már eleve félig volt pakolva, erre jött még rá az apátfalviak adományai. Köszönjük nekik a fuvart, hisz így a fuvar költségét is adományokra tudtuk fordítani. Mi már a télre készülődtünk a gyűjtéssel. Téli ruhákat, kabátokat, cipőket, ingeket, ünneplő felsőket, kosztümöket gyűjtöttünk.
VIII. gyűjtés
2010. decemberében már rutinosan kezdtünk neki a jótékonysági gyűjtésnek. Az ünnepekről kimaradt élelmet terveztük Dévára küldeni. Voltak most is segítőink. Az adományokat 2010. január 2-án vitték el.
Veréb József: egy láda alma, fokhagyma, pálinka,
Antal Jánosné: három rúd vastagkolbász, szalonna, töpörtő,
Czigeldrom- Koromné Pánczél Ilona: egy doboz beigli, ruhák.
Varga Ferenc: poharak, hurka kolbász, sütemények, dvd filmek, cukor teafű, madáreledel,
Nagyfalusi Istvánné: szeletelő, edények, sütemények, tojás,
Kardos Zoltánné dvd filmek.
Akik az év során egy,két, ill. több alkalommal is adományoztak:
Kakas Istvánné, Rigó Angéla, Varga Andrásné, Beke Mihályné, Sókiné Beke Margit, Simon Mihályné, Keresztúri Józsefné, Nagyfalusi Istvánné - Csanádpalota, Frőhlingné Szentmiklósi Tünde - Csanádpalota, Kómár Mátyás - Makó, Tornyainé Kerekes Anna, Varga Zoltán - gátőr, Veréb József, Sinka Lajosné - Kiszombor, Gyuricsekné Szilvási Mária, Ferenci Ferencné, Gacsó József, Mátó Jenő, Tamás Mihályné, Széles István Makó, Sóki Mátyásné, Farkas Jánosné, Kerekesné Varga Sára, Czigeldrom-Koromné Pánczél Ilona, Antal Jánosné, Köteles Antal, Kányásiné Szentesi Erika, Kiri Julianna - Magyarcsanád, Vidács Tünde - Magyarcsanád, Ruszkai Béláné - Makó, Tamás Ildikó, Kardos Zoltánné, Veréb József, Nagyfalusi István, Paku József, Borbély Zsolt, Szalamia János, Tari Norbertné Hajnalka, Tamás Beáta - Szeged, Varga Balázs, Sóki Pál.
 
 
 Vargáné Nagyfalusi Ilona
 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hírek

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvaikorrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr742724017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása