HTML

Pátfalvai korrajz

Apátfalva község korrajza. Célom elsősorban az itt élő emberek szemével láttatni a falut. A minden napok történései hogyan határozzák meg a jövőt. Miben rejlik a továbblépés lehetősége. Van-e erre akarat? Vannak-e akik ezért tennének? Vagy bízzuk arra a néhány emberre akik eddig is hajlandóak voltak akár áldozatokra is? Vannak akikről tudunk, vannak akiket meg kell találni!

Apátfalvi képek

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Apátfalva öröksége

2017.09.04. 12:27 :: andreas

Apátfalva község lakossága a múltban jelentős kulturális értékeket halmozott fel.
Csongrád megyében talán Tápé kulturális öröksége hasonló volumenű. Az apátfalvi nép egy szigetként telepedett le a Maros mellé 1753-ban, a környező falvaktól elzárkózva, egymással összekapaszkodva alakították ki zárt közösségüket.
Nem készült felmérés arról, hogy a mai fiatalok mennyire ismerik a falu múltját, kultúráját. Az iskolában, a szülőktől, nagyszülőktől, valamint helyi emberektől kapnak ismereteket, azonban átfogó tudásanyaggal - biztosan állítható - nem rendelkeznek. Amit tapasztalatból tudnak, azt pedig természetesnek gondolják, és nem érzik át jelentőségét. A faluban élő emberek életük során elsajátított ismereteik a számukra természetesek. Például az úgynevezett "pátfalvai lakodalmas" egy falusinak a házasságkötéshez kapcsolódó esemény, a helyi hagyomány követése. De ez nem magától értetődő egy kívülállónak, és számára az előadás egy kulturális élmény. Vagy éppen az apátfalvi bútorok díszítő festése a helyieknek a használati tárgyaik elkészítésének befejező szakasza, azonban egy máshol élő embernek ez egy közösség díszítőművészetére történő rácsodálkozás, új ismeretanyag. Éppen azt kell tudatosítanunk, hogy a hétköznapinak gondolt tudásunk az érték, méghozzá szülőföldünk kultúrája, és ezt ápolni, megőrizni, továbbadni kell.

A világhálón vannak különböző információs anyagok Apátfalváról. Ezek egykor részben egy csokorba kerültek az apatfalva.lap.hu oldalon, azonban ez "csak" egy linkgyűjtemény. A falu hivatalos honlapján, - apatfalva.hu – sok egyéb mellett az Értéktár Bizottság által elfogadott helyi és megyei értékek javaslati anyaga szerepel. Ez átfogó kulturális anyag, azonban biztosan van, ami egyrészt nem értéktárba illő, másrészt egyéb olyan anyagok, amelyek más formában léteznek - megjelent könyvek, tudományos munkák, magánkézben lévő dokumentumok, fotógyűjtemények, stb.

Elsősorban az utóbbiak internetes elérhetőségét szeretnénk biztosítani. E célból hoztuk létre az apatfalva.com weboldalt "Apátfalva öröksége” megnevezéssel. Hasonlóan egy digitális könyvtárhoz elsősorban forrásokat szeretnénk hozzáférhetővé tenni, az érdeklődők, főiskolások, szakdolgozatot írók, kutatók számára.

Tudom, hogy a faluról sokan sokfélét leírtak, összegyűjtöttek, ezekhez szeretnénk hozzáférési lehetőséget teremteni. Közölni kívánunk olyan tanulmányokat, szakdolgozatokat, melyek témája Apátfalva, és szerzőik hozzájárulnak az oldalon történő megjelenéshez.

Kérjük a helyben élők, elszármazottak vagy más módon Apátfalvához kötődők segítségét a kulturális örökség ilyen módon való megőrzéséhez.

Szólj hozzá!

Címkék: andreas hagyományőrzés

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvaikorrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr6112795518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása