HTML

Pátfalvai korrajz

Apátfalva község korrajza. Célom elsősorban az itt élő emberek szemével láttatni a falut. A minden napok történései hogyan határozzák meg a jövőt. Miben rejlik a továbblépés lehetősége. Van-e erre akarat? Vannak-e akik ezért tennének? Vagy bízzuk arra a néhány emberre akik eddig is hajlandóak voltak akár áldozatokra is? Vannak akikről tudunk, vannak akiket meg kell találni!

Apátfalvi képek

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Apátfalvi díszpolgárok

2010.12.28. 17:28 :: andreas

 Díszpolgárainkért 

Az ötletgazda, Dr. Langó Julianna 2010 októberében keresett fel, hogy szeretné, ha községünk 13 díszpolgáráról portrésorozat készülne.
Valóban, alig emlékszünk már falunk kiemelkedő személyiségeire, s a 13 nevet is bizonytalankodva tudjuk felsorolni. Szerencsére az ötlet támogatókra talált, s így lakossági adakozásból, viszonylag rövid idő alatt elkészültek a képek. Langó Julika ismerőseihez fordult segítségért, hiszen a pénz összegyűjtése karácsony előtt viszonylag nagy feladatnak tűnt.
Az ismerősök, a felkért barátok teljesen azonosultak Julika tervével, így szívvel- lélekkel segítettek neki a szervezésben. Az Önkormányzat is támogatta a kezdeményezést, anyagilag, eszközökkel, szervezési munkával.
Megmozdultak a civil szervezetek, az intézmények, a magánemberek s néhány hét alatt meglett a szükséges pénz. 
A festő Pavlovsky Péter mórahalmi lakos fantasztikus munkabírással, és Isten áldotta tehetséggel fogott neki a portrék megfestéséhez. Mivel több díszpolgár már nem él, fényképeket kellett beszerezni, ezekről dolgozott a festő. Nehéz feladatnak bizonyult, hogy találjuk egy jó fényképet Keresztúri Andrásról, vagy Szigeti Györgyről.
Julika vállalta a szervezési feladatok oroszlánrészét. Felkereste az élő díszpolgárokat, egyeztetett az elhunytak hozzátartozóival. A 2010. december 12-én vasárnap délután az átadó ünnepség levezetését is ő vállalta.
Az elkészült portrésorozat állandó és végleges kiállítási helye a Faluházban a Könyvtár lett.
Végre eljött advent 2. vasárnapja, december 12-e.
Hóesés szépítette meg az ünnepet, bár talán ezért a távolabb lakó díszpolgárok nem vállalták az utazást. Nagy várakozással gyülekezett a falu népe és a szereplők is, a portrékat fehér lepel borította.
Az ünnepélyes gálaműsorban munkásságuk szerint csoportosítva kerültek bemutatásra a díszpolgárok. Dr. Langó Julika ismertette az életrajzukat és azt, hogy mit jelentettek ők Apátfalvának. Majd két népviseletbe öltözött fiatal leleplezte a képeket. Minden szem a festmények felé nézett, s megelégedve bólintottak többek. „Mintha élne!” „Mintha fénykép lenne!” „Pont így nézett ki!”- így suttogtak. Julika személyes, az életből vett történetekkel zárta egy-egy díszpolgár bemutatását. Sokak könnybe lábadt szemmel, meghatódva ültek.
A gálaműsor szereplői is apátfalviak voltak:
Langó Dániel vers,
Kerekes Katalin fuvola,
Pintér Angéla zongora,
Nové Band (Kardos Zoltán és zenésztársai),
Koszta Noémi ének - kísér Kocsis Katalin,
Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar.


A díszpolgáraink tiszteletére elkészített képek emléket állítanak az elhunytaknak, dicsőséget az élőknek.
 
†Varga Sinka József           †Szigeti György        †Borbély András
†Lukács Lászlóné               †Sánta Valéria         †Dr. Durányik György
†Keresztúri András             †Fazekas István        Klingler Gyuláné
Antal Balázs                       Kovács Tibor           Benkóczi Zoltán
Dr. Katona István
 
A díszpolgárok festményei az alábbi linken érhetők el:
 
 

 

 Vargáné Nagyfalusi Ilona

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hírek vargáné nagyfalusi ilona

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvaikorrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr552544446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása