HTML

Pátfalvai korrajz

Apátfalva község korrajza. Célom elsősorban az itt élő emberek szemével láttatni a falut. A minden napok történései hogyan határozzák meg a jövőt. Miben rejlik a továbblépés lehetősége. Van-e erre akarat? Vannak-e akik ezért tennének? Vagy bízzuk arra a néhány emberre akik eddig is hajlandóak voltak akár áldozatokra is? Vannak akikről tudunk, vannak akiket meg kell találni!

Apátfalvi képek

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A fodrász vállalkozó - Fodorné Kerekes Anna

2008.08.31. 16:43 :: andreas

A faluban élő vállalkozók közül a fodrász Fodorné Kerekes Annát kerestem meg kérdéseimmel
 
-    Apátfalvi vagy makói? Erre nem tudtam rájönni, miután egy közösségi oldalon makóinak jelölöd magad, azonban apátfalvi a címed?
 
Gyermekkorom óta itt élek Apátfalván. Itt kezdtem el a vállalkozásomat 1988-ban. Azóta is itt lakom és dolgozom. Apátfalvi vagyok olyannyira,hogy a nagyszüleim ismert táncosok voltak: Kerekes Burkus Márton és felesége Csapó Veronika szerepelt a 30-as években az akkor országos hírű „Pátfalvai lakodalmas „ műsorban, ahol magyar csárdást táncoltak. Benne volt a vérükben a tánc és a zene.  A nagypapámék 16- an voltak testvérek, ő volt a legidősebb közülük. Életvidám, humoros ember volt, szerette a társaságot, sokan felkeresték az ország több pontjáról, hogy megnézhessék a tánc tudását. A nagyszüleimnek 7 gyermeke született és már csak az édesapám él közülük, aki a legfiatalabb a családban. Sajnos neki már nem volt lehetősége, hogy folytassa a családi hagyományt, bár nagyon szeret táncolni. Én is szerettem volna táncolni tanulni, de akkorra már megszűnt a néptánc csoport itt a faluban.
 
 -  Szereted a szakmádat? Gyermekkori álmod a fodrászat vagy  az élet hozta így? Az apátfalvi közeg meghatározza, hogy az emberből mi lesz?
 
Női fodrászként kezdtem a szakmát, majd később mestervizsgáztam női – férfi fodrászatból. Gyerekkori álmom volt, hogy fodrász lehessek. Más szakmára nem is gondoltam soha.
Régen Apátfalván még az emberek többsége földműveléssel foglalkozott, mivel itt a környékben nem voltak gyárak. Így akkoriban a közeg még jobban meghatározta hogy mi lesz az emberből. Ma már viszont ez megváltozott. Vannak akik a földművelést folytatják továbbra is, de vannak akik középiskola utána főiskolára, egyetemre mennek tanulni. Így sokan közülük már vissza se jönnek ide dolgozni, mivel a nagyobb városokban jobban tudnak boldogulni.
 
-   A szolgáltatásból  meg lehet élni a faluban? Az ügyfélkör nagyságáról nem kérdezlek - nem az apeh-tól jöttem. Csupán annyira érdekel, hogy mennyiben érződik meg a látogatottságon az emberek anyagi lehetőségeinek változása?
 
Régen könnyebben meglehetett élni a fodrász fizetésből, mostanára viszont már nem elég ez az egyetlen bevételi forrás. A falu öregszik, a fiatalok elköltöznek a városba, ahol több a lehetőség. Így a vendégkör egyre csökken. Kevesebbet költenek a szépítkezésre az emberek az anyagi helyzetük miatt.
 
-    Egy-egy nagyobb esemény meglendíti a forgalmat?  Gondolom ünnepek, családi események előtt többen rendbe szedetik a "fejüket"?
 
A nagyobb események alkalmával, mint például lakodalom, bál, ballagás, halottak napja, búcsú...stb. természetesen jóval többen szépítkeznek. Viszont kevesebb a vendég, ha elkezdődik a  nyári munka a földeken.
 
-    Mennyiben kérik a hagyományos frizurákat és milyen az újítási kedv a modern hajköltemények iránt?
 
A bálokra, lakodalmakra kontyot, feltűzött frizurát kérnek a vendégek. Az idősebb korosztály inkább a hagyományos frizurát kedveli, míg a fiatalabbak szeretik az újítást, a minél divatosabb frizurákat, színeket, formákat.
 
-   A régi öregek még borotválkozni is a "borbélyhoz" jártak. Ma is előfordul?
 
Tudomásom szerint ma már nem engedélyezett a borotválkozás , ha igen, akkor gumikesztyűben lehet (AIDS miatt). De természetesen ezt meg kellett tanulnunk.
 
-     Te mint szolgáltató a faluban sok emberrel kerülsz kapcsolatba. A fodrásznál az emberek "kinyílnak", beszélgetnek. Mi a jellemző? Kiegyensúlyozottak, jó a közérzetük általában? Vagy inkább tele vannak panasszal - "nehéz az élet" címszóval?
Mindig az aktuális eseményekről beszélnek a vendégeim, most a falunap volt a téma, kinek mi tetszett, mi nem, ki milyen ruhában volt. De már készülnek a búcsúra is, ki mit fog főzni, sütni, ki mennyi vendéget vár. Az üzletemben véleményem szerint családiasnak mondható a hangulat, hiszen szinte minden vendégem ismeri egymást. Így sokat viccelődünk, nevetgélünk. Még akinek esetleg rosszabb a kedve az is elfelejti egy kis időre a baját. De vannak napok amikor komolyabb a hangulat, ezért a gondokról beszélgetünk, hiszen ebből is van bőven mindenkinek, ilyenkor "nehéz az élet".
 
 -     Az idők folyamán  változtak a problémák? Milyen a község hangulata, az emberek bíznak-e a jövőben? Miben látják a reményt?   Miből tudnak megélni?
 
 Az idők folyamán a problémák úgy változnak, ahogy az emberek pénze fogy. Régebben nem beszéltek a kiadásokról, áremelésekről ennyire sokat, ma már ez mindennapi téma lett. Hiszen akkoriban még a piacon megvették a gyökeret, répát, hagymát, ma sajnos nem kel el az áru, sokat visszahoznak belőle a termelők. Sokszor még a kiadásokat sem fedezi a bevétel.
A jövő sokak szerint nagyon bizonytalan, így nehéz megválaszolni, hogy miben is látják a reményt, hiszen egyre több gonddal kell szembe nézniük. Sokan a mezőgazdaságból élnek, kevés az iparos, mivel az elmúlt években sokan megszüntették a vállalkozásukat, mert egyre több terhet rónak ki a vállalkozókra és így nem tudnak már megélni belőle. Több munkahely megszűnt, így a munkanélküliek száma is nőtt. Sokan rákényszerülnek, hogy Makóra, Szegedre járjanak be dolgozni.
 
-     A faluban történő kulturális események mennyire foglalkoztatják az embereket? Sok van belőle vagy kevés? Szeretnének-e a főbb programokon kívül - gondolok pl. a Búcsúra,a  Szent Anna Napokra - más eseményeket is a faluban tudni?
 
Most már kevesebb rendezvény van a falunkban, hiszen régebben volt például Farsangi bál, Szüreti bál, Katalin bál, de ezek ma már nincsenek, pedig lenne rá igényük az embereknek. A falunapok programjain sokan szoktak részt venni. Az idei évben a felújított „Apátfalvi lakodalmas" volt a fő program, amely nagy sikert aratott. Az esemény napi téma még most is a községben. Jó lenne ha minden évben megismételnék. 
Örülnének az emberek, ha gyakrabban lennének programok itt a faluban, hiszen például a fiataloknak igen kevés a szórakozási lehetősége.  Már se a mozi, se a presszó nem nyújt lehetőséget arra, hogy összejöjjenek az emberek egy kicsit szórakozni vagy beszélgetni.
 

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozó fodorné kerekes anna fodrász

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvaikorrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr80642191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása