HTML

Pátfalvai korrajz

Apátfalva község korrajza. Célom elsősorban az itt élő emberek szemével láttatni a falut. A minden napok történései hogyan határozzák meg a jövőt. Miben rejlik a továbblépés lehetősége. Van-e erre akarat? Vannak-e akik ezért tennének? Vagy bízzuk arra a néhány emberre akik eddig is hajlandóak voltak akár áldozatokra is? Vannak akikről tudunk, vannak akiket meg kell találni!

Apátfalvi képek

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Orientális tánc Apátfalván - Zölleiné Takács Anna

2008.03.26. 20:37 :: andreas

Riport Takács Anna vállalkozóval az apátfalvi Mini Market társtulajdonosával:
 
 - Kereskedő és hastáncos. A kettőben mi a közös – személyeden kívül?
 
Míg az előbbi a munkát és a megélhetést jelenti számomra, az utóbbi a hobbit, a kikapcsolódást.
Személyemen kívül közös dolog még a vállalkozói igazolványom: a két tevékenység megfér egymás mellett. Egyébként nem vagyok hastáncos, csak tanulom és művelem ezt a műfajt.
 
- Hogyan született meg szereteted a hastánc iránt?

Amikor először láttam ezt a táncot - sok-sok évvel ezelőtt - teljesen elvarázsolt. Szerelem első látásra és hallásra. Mert ugye amely zenére táncolunk, számunkra különös és ismeretlen hangszerek játéka és a kelet misztikus világába röpít el bennünket.
Nos az első találkozás után kerestem a következőt. Szegeden találtam rá 6 évvel ezelőtt a Táncművészeti Iskolában Dr Vajda Hajnalka oktatónál - és ahová a mai napig bejárok.
 
- Mesélj magáról a táncról. Úgy tudom, - miután megtanultad – most már oktatod is a táncművészetet Apátfalván.

Valahol azt olvastam: "a hastáncot lehet tanulni, de megtanulni egy élet is kevés hozzá"
úgy gondolom, ez valóban így van. A hastáncnak nagyon sok műfaja van.
Oktató sem vagyok, az eddig tanultakat próbálom átadni azoknak, akik szintén érdeklődői, hódolói ennek a táncműfajnak. A koreográfiákat magam készítem, melybe beleszövöm a magam egyéniségét,  és azt a mondanivalót amit a zene számomra jelent.
Hogy mi is a hastánc? Sokaknak ennyit jelent:  kissé hiányos öltözetű hölgy rázza a hasát. És talán az erkölcsét is megkérdőjelezik - éppen a merész ruhaviselet miatt, hiszen a has fedetlenül van, és a combok is ki-kivillanak. Nos a hastánc nem a has rázásáról szól!
Az orientális(has) táncnak több stílusa van. Táncolják fátyollal, bottal, karddal, gyertyával, cintányérral, sőt  a nagyon merészek még élő kígyóval is.
A nagyon könnyed, laza, hullámzó, csípőmozdulatokkal tarkított tánc igen kemény "fizikai" munka. Ennek a táncnak nemcsak a testre, de a lélekre is pozitív hatása van. Hiszen aki műveli ,örömét leli benne. És örömöt lelni = lelki béke. Hadd mondjak egy példát: egy táncoktató daganatos műtéten átesett nőknek tartott táncórákat Budapesten. A gyógyulás sokkal intenzívebb volt, a nők lelki békére leltek,önmagukra találtak, mivel a tánc által újra nőnek érezhették magukat.
 
- Sokan járnak megmozgatni testük „középső” részét?
 
 
Apátfalván megalakult az "Opál hastánc csoport".(a kép bal szélén a riport szereplője)
Ennek keretében járunk rendszeresen táncolni. 
A hastáncról, és a csoportunkról olvashatnak a honlapunkon is:

 
- A lányokat, asszonyokat mi vonzza a tánchoz? A mozgás öröme, a tánc szépsége, vagy
   valami más?
 
A kérdéseddel szinte már válaszoltál is.
Lehet eltúlzom, de úgy gondolom kétféle nő van. Aki már kipróbálta, vagy ki ezután szeretné kipróbálni a hastáncot. Vannak bátrabbak, azok jönnek, a kevésbé bátrak viszont lelkes nézőink.
Itt falun sajnos úgymond tartanak attól, hogy "megszólják őket"
Persze ehhez a tánchoz idő kell, kitartás és rengeteg gyakorlás. Hónapok kellenek az alapok elsajátításához és újabb hónapok néhány perces koreográfia megtanulásához.


 
- Milyen anyagi vonzata van- tevékenységnek? Ruhaköltemény vagy csak szabadidő ruha szükséges? (Vagy a kettő között?)
 
Kész  fellépő ruhákat lehet kapni, melyeknek igen borsos áruk van 5O ezertől akár 1OO ezer Ft feletti áron is. Így aztán ki-ki maga, vagy varrónője segítségével készíti, készítteti ruháit, /minimum 1O-15 ezer egy valamire való" öltözék, de előbb-utóbb minden táncos áldoz egy komoly "ruhakölteményre".
Próbán egy bő szoknya, top és egy un. rázókendő megfelel. Általában évek alatt gyűjtöget a táncos, mert kísértés az mindig van ami a ruhákat, fátylakat, rázókendőket és egyéb kellékeket illeti.
 
- Milyen sűrűn vannak foglalkozások a Művelődési Házban?
 
A próbák hetente 2 alkalommal 1,5 órában vannak a Művelődési Házban. Megragadom az alkalmat, hogy köszönetemet fejezzem ki a magam és a lányok nevében is, hogy a Művelődési Ház vezetése biztosítja a termet a próbáinkhoz.
Mivel már több anyuka keresett meg azzal a kéréssel, hogy  a kislánya szeretne jönni táncolni, terveimben szerepel /kellő létszám esetén/ gyermekcsoportot is indítani.
 
- Egyéb programokról tudsz beszámolni?
 
Április 26-án este fél 8 órai kezdettel bemutató estünk lesz az Apátfalvi Művelődéi Házban, melynek bevételét úgymond saját magunk szponzorálására fogjuk költeni./ruhák, versenyek nevezési díjai/
Hétvégén, a Makón megrendezett országos kezdő amatőr versenyen vettünk részt, ahol a szóló kategóriában versenyzőnk Nagy Ivett 3.helyezést,  duónk Csapó Heni és Takács Ági 4. helyezést értek el. Csoportos kategóriában szintén szép eredményt értünk el, de még a pontos helyezést nem tudjuk /napokban felkerül a weboldalra/

 
 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra vállalkozó hastánc zölleiné takács anna

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvaikorrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr11398148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása