HTML

Pátfalvai korrajz

Apátfalva község korrajza. Célom elsősorban az itt élő emberek szemével láttatni a falut. A minden napok történései hogyan határozzák meg a jövőt. Miben rejlik a továbblépés lehetősége. Van-e erre akarat? Vannak-e akik ezért tennének? Vagy bízzuk arra a néhány emberre akik eddig is hajlandóak voltak akár áldozatokra is? Vannak akikről tudunk, vannak akiket meg kell találni!

Apátfalvi képek

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ludányi János az internetszolgáltató II.

2007.12.01. 08:41 :: andreas

- Érzékeny pontra tapintok. Hogyan lehetséges, hogy a falunak még nincs honlapja?
 
Igen. Régóta fáradozom azon, hogy Apátfalva végre „felkerüljön a netre”.
Szélmalom harcnak indult a dolog, de Varga Péter polgármesterünk a közelmúltban megkeresett és a segítségem kérte a honlap szerkesztéshez, és az ezzel járó egyéb tevékenységekhez. Megbízást adott Bálintné Siprikó Zsuzsának, aki jelenleg az apátfalvi teleház vezetője, hogy az általam a honlaphoz  korábban kért információkat gyűjtse össze és készítsen egy vázlatot a készülő oldalhoz.
A jövő szempontjából fontosnak tartom, hogy a világhálón keresztül megismerjék Apátfalvát, az itt élő embereket, az itt szunnyadó befektetési lehetőségeket, és nem utolsó sorban megismerhesse a világ a község múltját, hagyományait, és jövőképét.
Csodát ettől nem várok, de meggyőződésem, ha felkerülünk a hálóra számtalan lehetőség nyílik a lakosság és a község számára. Ezáltal potenciális munkaadók, befektetők ismerhetik meg településünket és az itt rejlő kiaknázatlan lehetőségeket. A kultúra és közélet iránt érdeklődők pedig képet alkothatnak a falu életéről. A határainkon túl is híres, sikeres falunk-szülötteiről szerezhetnek információt.
 
- Úgy tudom, Te vagy az aki mindent elkövet azért, hogy a falu „felkerüljön a térképre”?
 
A minden - az túlzás. A tőlem telhetőt megteszem. Elsősorban a technikai hátteret: "helyet biztosítok a lapnak".
Találtam a településért tenni vágyó fiatal szakembert Czégény Róbert barátom személyében, aki az információk birtokában elkezdte fejleszteni Apátfalva honlapját. Bízom benne, hogy önzetlen munkája, eredménye egyszer majd hasznára is válik, akár pályakezdése, elhelyezkedése során. 
Remélem hamarosan elkészül egy a községhez illő és azt valóságában tükröző honlap, amit életben is tart majd a közösség.
  
- Te - tevékenységed okán -  közéleti befolyásoló tényező vagy. Szerinted mit kellene tenni, hogy változzanak a „dolgok”?
 
Hm.  a dolgok folyamatosan változnak. Pontosan nem tudom mit  értesz a dolgok fogalom alatt?  Igazán nem érzem úgy hogy nekem ebben tevőlegesen aktívan részt kellene vennem.
Inkább úgy fogalmaznék, hogy szolgáltatásommal kiszélesítem azok körét akik az interneten keresztül változásokat hozhatnak ha kell,  a "dolgokban" . 
Az elektronikus hírközlési csatorna velejárója, hogy információkat híreket továbbít, és ezáltal befolyásolható a lakosság, legalább olyan szinten mint az írott vagy elektronikus sajtóban.
Függetlenül az információ tartalmától, ami lehet igaz vagy valós, jó vagy rossz hír.  Mindennapi életünket befolyásoló politikai, közéleti információk ezrei jutnak el "rajtam keresztül" a lakossághoz. A keresztül áramló információ a befolyásoló tényező nem maga az internet vagy annak szolgáltatója. "A postás akkor is csak postás ha örömhírt, vagy gyásztáviratot kézbesít "
Más a helyzet pl. az apatnet-en üzemelő fórummal. Itt lehetőség adatik számtalan témában mindenkinek, hogy egyéni véleményét élményét, szabadidős tevékenységét stb., megvitassa másokkal.
Befolyásoló tényezőként említhetünk pl. egy politikai hír vagy esemény fórumon való kultúrált megvitatását.
A fórumot elsősorban önmagunk szórakoztatására, helyi aktuális események közzétételére hoztam létre. (addig is még nincs  "apatnet.hu")
Természetesen helyet ad minden olyan témának, - akár közéleti, politikai nézetek egyeztetésének, kulturális és szórakoztató tevékenységnek – amely érdekli az embereket. Valójában a résztvevők vérmérsékletén, meggyőződésén múlik, hogy egy témát milyen hangnemben vetnek fel és vitatnak meg.
Természetesen van önálló nézetem és meggyőződésem, a fórumot viszont adminisztrátorként kizárólag etikai jelleggel moderálom.
 
Itt nem az internetre ill. a munkádra gondoltam. A kérdés inkább általános: ezt úgy értem, hogy az emberek hozzáállásán,mentalitásán, közösségért való tennivágyásán,stb. hogyan lehetne változtatni(vagy kell-e?), egyszóval mitől változnának az emberek és ezáltal a környezetük.Persze lehet , hogy erre nincs is szükség. Egyszerüen csak lehetőséget kell az embereknek biztosítani és már teszik is amit szükséges? 
 
Véleményem szerint a az apátfalvi "dolgok" a jó irányába haladnak. Számtalan pozitív kezdeményezés tapasztalható. Vezetői szinten a község és a lakosság érdekeit tartják szem előtt. Sajnos politikai téren a lakosság itt is kettészakadt, meglátásom szerint az összefogás az ami hiányzik. Igazán itt lenne tenni való a dolgok változása érdekében.
A fejlődés magával hozza az emberek szemléletének változását, noha ezen még akad bőven csiszolni való. Ebbe talán nem is kell igazán beavatkozni, a magot rég elültették - a facsemete fejlődik, csak óvni kell és várni a kifejlődésére.   
A mostani fiatal generáció már másként gondolkodik, persze az irányt nagyrészt meghatározza a család, és a településen élők egész közössége.
A legnagyobb probléma  amit látok és amin változtatni kellene:a fiatalok végzettségüknek, tanult szakmájuknak megfelelő elhelyezkedési lehetőség, ami jelenleg  szinte csak vidéken adódik. A fiatalság lassan elszivárog a településről mivel nincs munkalehetőség.Ezáltal a község elöregszik, unokáink távol nőnek fel, és apátfalvához már csak a nagyszülők kötik őket. Az itt maradó emberek szemlélete, tenni vágyása a lehetőségek hiányában kizárólag saját megélhetésére, boldogulására korlátozódik. 
Uniós tagságunk ne csak a csatlakozás évfordulóján jusson eszünkbe, a dínom-dánom ünnepségek alkalmával. Számtalan lehetőséget kellene megragadnunk és élnünk vele.
Itt az ideje helyi ötletekkel, döntésekkel, lakossági, vállalkozói és önkormányzati beruházásokkal a lehetőségek megteremtésének, az elöregedési folyamat visszafordításának. Az itt élők képesek a helyi adottságokból tőkét kovácsolni és Apátfalvát az átlagos szürkeségből kiemelni, követve azon települések példáját ahol a lehetőségeket kihasználva a facsemete már vastag törzsű fává fejlődött.
 

Szólj hozzá!

Címkék: vállalkozó ludányi jános

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvaikorrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr34248565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása