HTML

Pátfalvai korrajz

Apátfalva község korrajza. Célom elsősorban az itt élő emberek szemével láttatni a falut. A minden napok történései hogyan határozzák meg a jövőt. Miben rejlik a továbblépés lehetősége. Van-e erre akarat? Vannak-e akik ezért tennének? Vagy bízzuk arra a néhány emberre akik eddig is hajlandóak voltak akár áldozatokra is? Vannak akikről tudunk, vannak akiket meg kell találni!

Apátfalvi képek

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Bíbic könyvek - I. Múltunk szőtte örökség

2011.02.03. 00:10 :: andreas

Apátfalva község 1999-ben pályázatot nyert a tanuló ifjúság számára helytörténeti tankönyvek írására. A pályázat nyolc különböző könyv megírását tervezte, közös néven Bíbic könyvek”-nek nevezte őket. A szerzők munkatankönyvek megírására kaptak megbízást, melyekben az apátfalvi sajátosságokat, helyi jellemzőket kellett bemutatni a gyerekeknek. Elsőként a sorozatból Vargáné Nagyfalusi Ilona: Múltunk szőtte örökség című könyv jelent meg, majd követte a többi Bíbic könyv. 2010-ig 6 kötet jelent meg, az eredetileg tervezett 8-ból.   

Vargáné Nagyfalusi Ilona: Múltunk szőtte örökség
A Múltunk szőtte örökség című könyv Apátfalva néprajzát mutatja be. Apátfalva néprajzi szempontból egyedülálló jellegzetességeket mutat Csongrád megyében, saját hímzésük, néptáncuk, díszítőművészetük volt. Így lett könnyű a dolgom, hiszen a néphagyomány ezen ágai mai napig is megfigyelhetők a faluban.
      „Mert azt tanultam mindenütt,
       Azt láttam minden nagy nemzetnél,
       Hogy az apák dolgát folytatják az utódok…”
Ezekkel a gondolatokkal kezdődik a könyv, s bemutatja a tárgyi néprajz minden területét.
Az első fejezet a „Telekrend Apátfalván”a falusi telket mutatja be. Kerítések, kapuk, házak homlokzatai, - ami az utcán látszik,- majd belépve az udvarra a telek belső elrendezése, szobák, kamra, ólak, hambárok, istállók, kert. Kedves színfolt az apátfalvi udvarokon a kacsaúsztató, az üstház, a farakás, a lisztes hambár és a kútgém.
A második fejezet „Az apátfalvi építészet”az alapozástól kezdve épít fel egy vályogházat. Alapozás, falazatok, kötőanyagok, tapasztási módok, padlózat, mennyezet, tetőszerkezet, oromzat, tetőfedés az építés egyes szakaszai. Részletes leírás olvasható a jármos és irányfás falverésről.
A harmadik fejezetben „Az apátfalvi ház berendezését” olvashatjuk. Bemutatom a kaminkéményt, szúnyoghálós ágyat, a sarokkanapét, a szilkéket, a tálasfogast és még sok más berendezési tárgyat, melyek nagyrészt házilag készültek, vagy helybeli kézműves mesterek  termékei.
A negyedik fejezet „Az apátfalvi népviselet” bemutatása, sok szép korabeli fénykép segítségével. Megtudhatjuk mi is a testhönálló, a nagy far és a fityula s hány alsószoknyát viseltek a pátfalvai asszonyok.
Az ötödik fejezetben megtanulhatjuk „Az apátfalvi fehérhímzés”módját.  Részletes hímzési útmutató, mintagyűjtemény egészíti ki az írást.
A hatodik fejezet a „Kosárfonás” alapanyagait ismerteti, bemutatja a kosárkötés módját, ismerteti a vesszőből készült használati tárgyakat az apátfalvi portán. Külön figyelmet érdemelnek a vesszőből font, tapasztott falú szánkótalpas kasok.
A hetedik fejezet a „Népi halászat a Maroson” címet viseli. Elolvashatjuk a hálós halászat fajtáit, a horgos halászati módokat és a tapogatós halfogási módot is. A halászatot segítő eszközök felsorolásával, és Borbély András halász képeivel zárul a fejezet.
A nyolcadik fejezetben a „Népi fazekasság mutatkozik be. Az agyag megmunkálása, a korongolás után a butella részletes bemutatása következik. Itt találhatjuk háztartásban használt cserépedények részletes felsorolását, és képeit is.
Az utolsó fejezet „Az apátfalvi bútorművességé”. Bemutatom a bútorkészítő asztalos családokat, és a csodálatos apátfalvi festett bútorokat. Lehet látni virágmintás kanapét, kamin ajtót,és asztallapot, Szentesi Istvánné hagyatékából virágozott tálasfogast. Egy igazi jellegzetességgel, a sarokpad fényképével zár a könyv.
  A Bíbic könyveket gyermekeknek írtuk, könnyen érthető nyelvezettel, sok képpel díszítettük. A könyvek tartalma sokszínű változatos, érdekes olvasmány gyermekeknek- felnőtteknek egyaránt. Számomra legnagyobb elismerés az volt, amikor Varga József bácsi 75 éves apátfalvi lakos elolvasta a könyvem és azt mondta: „Ilonka minden úgy volt, ahogy te leírtad, szó szerint. Én vagyok rá a tanú, hogy úgy éltünk ahogy leírtad.”
A múltunk szőtte örökség még itt él közöttünk, csak figyelmes szemek és fülek kellenek, hogy meglássuk, meghalljuk és tovább éltessük belőle azt, ami számunkra hasznos.  
A könyv megvásárolható új kiadásban az apátfalvi Faluházban, ára 600,-Ft. A többi Bíbic könyv 500 forintértkapható. 
 

 

 Vargáné Nagyfalusi Ilona

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra vargáné nagyfalusi ilona

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvaikorrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr922634809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása