HTML

Pátfalvai korrajz

Apátfalva község korrajza. Célom elsősorban az itt élő emberek szemével láttatni a falut. A minden napok történései hogyan határozzák meg a jövőt. Miben rejlik a továbblépés lehetősége. Van-e erre akarat? Vannak-e akik ezért tennének? Vagy bízzuk arra a néhány emberre akik eddig is hajlandóak voltak akár áldozatokra is? Vannak akikről tudunk, vannak akiket meg kell találni!

Apátfalvi képek

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Apátfalva bemutatkozott

2010.12.26. 11:29 :: andreas

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség meghívására Budapestre utazott egy lelkes apátfalvi csapat.

2010. November 19-20-21-én rendezték meg a Hagyományőrzők Akadémiája III. című rendezvényt.

Helyszín: Gerand Hotel Touring volt.

A továbbképzésre az egész ország területéről érkeztek népművelők, együttesek vezetői, pedagógusok és polgármesterek.

Az elmúlt két év továbbképzésein az elméleti ismeretekből igyekeztek átfogó képet adni a szervezők, az idei képzést teljesen „gyakorlat" centrikusra tervezték. Ígérték:”Példákat és módszereket fogunk bemutatni, sok közös táncolással, énekléssel.” Ezen példák és módszerek bemutatói lettünk mi apátfalviak, annak apropóján, hogy az országban egyedülálló módon nálunk áll 6 kötetből a honismereti tankönyvcsomag. Az eredetileg 8 kötetesre tervezett Bíbic sorozatnak ez idáig 6 kötete készült el, ám így is irigylésre méltó. Tehát ez alkalommal, nem hallgatóságnak utaztunk Budapestre, hanem a péntek délutáni program előadóiként.

2010. november 19-én pénteken délelőtt első előadóként V. Németh Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium Államtitkára tartott előadást, A népművészet és a hagyományok szerepe a vidékfejlesztésben. A fejlesztési stratégiák, pályázatok milyen módon ösztönzik, támogatják a falusi közösségeket hagyományaik megtartásában és tovább-adásában címmel.

Ebéd után a következőképp ismertetett minket Héra Éva a továbbképzés szervezője:

  Vendégünk: Apátfalva

 Minden gyerek „megtanulja" Apátfalvát az óvodában és iskolában. A koncepció, a módszerek, a gyakorlat, a helyi tankönyvek stb. bemutatása. Számunkra azért példa, mert a helyi hagyományokra építve szerveződik a község teljes társadalma és intézményei; óvodától az iskolai oktatáson át a civil közösségekig. Része ennek a munkának a hagyomány minden eleme; a falutörténettől, a családok életmódjáig, a természetismerettől a folklór elemeinek továbbadásáig.

Akik bemutatkoznak: a falu polgármestere, az iskola pedagógusai, a civilszervezetek, s a táncegyüttes vezetői; mesélők, táncosok, zenészek, kézművesek. Nem csak a tapasztalatot vihetjük majd magunkkal, hanem táncolunk, énekelünk és kézműveskedünk is vendégeinkkel.”


Ilyen bemutatás, és az előttünk szóló előadó után, nagy felelősség hárult ránk előadókra, hisz igen magasra tették a mércét.

Először Tóth Tamás a citerazenekar vezetője mit kisbíró vonult be, ékes szólással mondta el, mire is számíthat a hallgatóság délután 2-től 9 óráig. A bevezető előadást Móricz Ágnes a Pátfalváért Egyesület elnöke tartotta, bemutatta a faluban folyó honismereti és hagyományápoló munkát. A vetített képes előadással kiegészített, élmény dús beszámolója nagy tetszést aratott.

Másodikként Csenteri Andrea óvónő beszélt az óvodában folyó zeneovi tevékenységről, melyben mozgáskultúra, és néptánc is ötvözve van.

Urbancsok Zsolt a Bíbic könyvek kitalálójaként, a pályázat megírásáról, a könyvek témaköréről, a kitűzött célokról beszélt:


” 2002-ben elkészült a hatodik Bíbic könyv is, az apátfalvi Művelődési ház gondozásában. A felső tagozatos oktatásba beépíthető könyvek egy-egy tantárgyhoz kapcsolódóan írják le a falu értékeit, megőrzésre érdemes hagyományát. A könyvek nyelvezete egyszerű, mindenki számára közérthető. Talán ez a Bíbic a könyveknek a legnagyobb értéke. Az eddig elkészült könyvek:

1. Urbancsok Zsolt: „…Mint fatörzsből gyönge ága…” -Apátfalva története, és a csanádi térség a kezdetektől 1956-ig.

2.Tóthné Hanyecz Katalin: „…Amerre a nap lejár…”Környezet- és természetvédelem Magyarországon. Erdei iskola a Maros árterén.

3. Mátóné Antal Júlia: A dáli ugartól Belezig. - Apátfalva természet- és gazdaságföldrajza.

4. Balázs Katalin: „Mikoron az úr Jézus a földön járt...”- Az apátfalvi népköltészet, mágia és hitvilág, népi imádságok, az apátfalvi nyelvjárás.

5. Vargáné Nagyfalusi Ilona: Múltunk szőtte örökség. Az apátfalvi népi építészet, népviselet, hímzés és népi mesterségek.

6. Vargáné Nagyfalusi Ilona- Vargáné Antal Ilona: Gyí, paci paripa! - Népi játékok, mondókák Apátfalván.

A hátralevő két könyv szerkesztési, kiadási munkái folyamatban vannak, a következő témákban jelennek meg:

- Az apátfalvi népdalok, Kardos István vőfély élete és dalai.

- Szokások Apátfalva népéletéből.”

Bemutatta a könyvek tematikáját, a mind a 6 könyvben közös részeket, s minden kiadványból idézett egy-egy részt.

Az én feladatom az általam megírt kettő Bíbic könyv bemutatása. Ismertetni kellett a témákat, fejezeteket, az oktatás gyakorlati megvalósítását, ötleteket, szaktanácsot adni a kezdőknek. Előadásom könyvajánlóval és szakirodalom ajánlóval zárult. A szünet után Tóth Tamás apátfalvi népdalokat tanított a résztvevőknek, majd Tőtős Hortenzia a néptánc oktatásáról és Kardos István vőfély munkásságáról beszélt. Vacsora után Kakas Istvánné csuhékiállítása nyílt meg és ki is lehetett próbálni a csuhéfigurák készítését. Zárásként néptánc oktatás és táncház vette kezdetét, a dél-alföldi néptánc kincs Kardos István a népművészet mestere motívumai alapján. Hazafelé a buszon átbeszéltük az elmúlt évek alatt végzett hagyományőrző munkát, a megírt könyveket, a megnyert pályázatokat, megtartott helytörténeti órákat és kézműves foglalkozásokat. A terveket illetően ki-ki elmondta merre tovább, ki milyen új területen tervezi magát kipróbálni.

 

A képeket az alábbi helyen lehet megtekinteni:

 



Vargáné Nagyfalusi Ilona

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hírek vargáné nagyfalusi ilona

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvaikorrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr492539647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása