HTML

Pátfalvai korrajz

Apátfalva község korrajza. Célom elsősorban az itt élő emberek szemével láttatni a falut. A minden napok történései hogyan határozzák meg a jövőt. Miben rejlik a továbblépés lehetősége. Van-e erre akarat? Vannak-e akik ezért tennének? Vagy bízzuk arra a néhány emberre akik eddig is hajlandóak voltak akár áldozatokra is? Vannak akikről tudunk, vannak akiket meg kell találni!

Apátfalvi képek

Utolsó kommentek

Naptár

december 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Veréb József apátfalvi festő kiállítása

2017.09.01. 01:44 :: andreas

Megnyitó beszéd  Veréb József apátfalvi festő kiállításának megnyitóján
Apátfalva Faluház, 2017. július 22.

Kedves Látogatók! Veréb József sok évvel ezelőtt, pályaválasztásakor a szobafestő szakmát választotta. Azonban az iskolában nem csak a lakások kifestését tanulta meg, hanem belekóstolt a festészet tudományába is. 1971-óta fest. Az iskolai festőszakkör vezetője Hézső Ferenc hódmezővásárhelyi festő, aki képezte, tanácsokkal látta el az ifjút. A szobafestő szakma tanulásakor mestere 3 évig Dobai Imre volt. Mindkettejük személyisége meghatározó József életében, így 46 év távlatából visszagondolva is. A festészet nem maradt abba a katonaság alatt sem, a zenélés mellett voltak kiállításai is. A zenekarral együtt utaztak a képek is Pl. Belgiumba. Falujában Apátfalván is volt már kiállítása 2002-ben. Az azóta eltelt 15 év alatt is születtek új művek, ezeket is láthatjuk majd most. Veréb József nemcsak öncélúan fest, képei díszítik az önkormányzat irodáit, az öregek napközi otthonát, és több magánlakásban is megtalálhatók. Az óvodások Apátfalváról rajzoltak, színes vidám képekkel fejezték ki falujuk iránti érzéseiket. Veréb Józsefnek is kedves témája falujának természeti kincsei a Maros, az ártéri erdő, a Maros parti táj, a kerti és vadvirágok, melyeket olajfestékkel fest meg. Ő egy realista festő, azt fest, amit lát. Ily módon kimegy a Maros-partra, fotót vagy vázlatrajzot készít, és otthon a gangon, vagy télen a szobában fest. A kép elkészültéig többször is kimegy a helyszínre, újra megnézi a tájat, majd tovább finomítja, kidolgozza az alkotást. A festő a színek segítségével fejezi ki gondolatait, érzelmeit. Kedvenc színe a zöld, mely a világostól a mélyzöldig számtalan árnyalatban van jelen a természetben. Jelenti számára a természet szeretetét, mely az éltető oxigént adja nekünk. Kedvenc virágai a mezei virágok közül, a pipacs, és egy falusi virág az orgona, színe illata minden érzékszervre hat. Hogy mit jelent Veréb József számára a festészet? Megnyugvás, szépség, elcsendesedés, önkifejezés, elmélyülés. Jelenti a földön élő növények szépségeit, a természet változásában rejlő érdekességet. Munkáiban arra törekszik, hogy ezt festményeivel láttassa velünk is, hogy a szürke télből színes nyarat varázsoljon elénk, ha képeire nézünk. „Festeni fogok, amíg csak tudok.”- így vall a festő. Sajnos látása egyre romlik, talán ezért is készült az elmúlt hónapokban 10-nél is több kép. Maradandót alkotni, amíg képes rá. Jövőbeli tervei között egy makói kiállítás szerepel. A realista festészeti stílusból pedig az impresszionizmus felé hajlik, ahol inkább a színekre tevődik a hangsúly nem pedig a kidolgozottságra. Kívánom, hogy a Jó Isten adjon neki kedvet, erőt, éleslátást és látást, hogy még sok új kép születhessen! Köszönöm a figyelmet! Jó nézelődést és gyönyörködést a festményekben.

Apátfalva, 2017. július 22.

Vargáné Nagyfalusi Ilona.jpg
Vargáné Nagyfalusi Ilona

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvaikorrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr3212740040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.