HTML

Pátfalvai korrajz

Apátfalva község korrajza. Célom elsősorban az itt élő emberek szemével láttatni a falut. A minden napok történései hogyan határozzák meg a jövőt. Miben rejlik a továbblépés lehetősége. Van-e erre akarat? Vannak-e akik ezért tennének? Vagy bízzuk arra a néhány emberre akik eddig is hajlandóak voltak akár áldozatokra is? Vannak akikről tudunk, vannak akiket meg kell találni!

Apátfalvi képek

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Értéktári munka Apátfalván

2017.01.23. 12:09 :: andreas

A kormány 2013-ban hozta meg rendeletét a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról. Röviden ez a Hungarikum törvény. Ebben a törvényben a második pont a települési, megyei értéktárak létrehozása, a harmadik pontban a Települési és Megyei Értéktár Bizottságok létrehozásáról és működéséről ír. 

Apátfalva község akkori képviselő-testülete fontosnak tartotta ezt az értékmentő törekvést, és 2013. október 29-én megalapították az Apátfalvi Települési Értéktár Bizottságot. Tagjai: Dr. Marjanucz László Urbancsok Zsolt, és az elnöke én lettem.
2013-tól ez idáig a mozgalomhoz Csongrád megye hatvan településéből 27 csatlakozott, értéktár bizottságot hozva létre. A települések felében a mai napig sincs. Környékünkön Magyarcsanád, Makó, Hódmezővásárhely rendelkezik értéktárral.
No de mis is az értéktár?
Legkönnyebben az éléstár szóra asszociálhatunk. Az éléstárba, a kamránkba a legfinomabb eledeleket, a legtáplálóbb, legízesebb élelmeket tesszük el.
Az értéktárnak 8 polca (szakterülete) van, ide gyűjtjük ami értékes, megőrzésre méltó a magyarság kultúrájából az egész Kárpát –medencében.
De nem csak a régi dolgokról, a hagyományokról szól, a sport, a turizmus, vendéglátás mai értékeket is közvetít.
Ha megnézzük a szakterületeket rájövünk az aktualitásokra is, 2016-os fejlesztéseket, találmányokat is találhatunk közöttük. A területek: agrár és élelmiszer gazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás.
Mi is a helyzet itt nálunk Apátfalván?
A 2014 es év a puhatolózás, a felszín alatti előkészítő munkáé volt. 2015-ben Urbancsok Zsolt elköszönt a bizottságból, Langó Csaba, Csapó Jánosné, és Langó Imréné vették át a megkezdett munkát. Az önkormányzat részéről Bálintné Siprikó Zsuzsanna kíséri figyelemmel az értéktár bizottság munkáját.
Hogyan is lesz valamiből települési érték? A törvény megalkotói az alulról építkezés elvét gondolták ki. Menete: Egy lakos felfigyel egy faluban levő értékre. Például a Maros-part értékes állatvilágára. Formanyomtatvány kitöltésével az értéktár bizottság elé küldi a javaslatot.
A bizottság dönt, hogy az adott téma tényleg nemzeti érték-e. Ha igen, felvesszük a települési értéktárba. Ha úgy ítéljük meg, hogy megyei szinten is jelentős lehet, javasoljuk a Csongrád Megyei Értéktárba.
Jelenleg Csongrád megyében hivatalosan 226 települési érték van. A legtöbb, 33 Mindszenten. Apátfalva 25 települési értékkel rendelkezik. Csongrád megyében 60 db megyei értékünk van, Apátfalva 4 megyei értékkel bír. A fehérhímzés, a Bíbic könyvek, népi imák és a bútorfestés. A fehérhímzést a megyei bizottság továbbküldte a Magyar Értéktárba.
A nemzeti értékpiramis tetején a hungarikumok foglalnak helyet, Országosan 55db van Megyéből többek között a makói hagyma, a szegedi fűszerpaprika-őrlemény és a Pick szalámi.
Mire egy javaslat papírmunkája elkészül, legalább 5-6 ember tudására van szükség. Falunkban egyre többen tudnak munkánkról, az Apátfalvi hírmondóban minden hónapban megjelenik egy-egy érték leírása.
Köszönöm az önkormányzatnak mint fenntartónak a feltételek biztosítását. Köszönöm Jánosi Szabolcs plébános segítőkészségét, aki mind a mai kiállításra, mind a kutatómunka során bármikor rendelkezésünkre bocsájtotta a szükséges iratokat, tárgyakat.
Köszönöm a megyei értéktár, és a makói szegedi múzeum dolgozóinak a szakmai segítségét. Különösen Tóth Ferencnek és Szikszai Zsuzsának.
Itt szeretném megköszönni az apátfalviak kitartó munkáját, akik az elkészült 25 javaslathoz ajánló levelet írtak, írásukkal, fotókkal, dokumentumokkal segítettek minket. A jövőben készülő felterjesztésekhez is várjuk építő közreműködésüket.
Apátfalva, 2016. július

Vargáné Nagyfalusi Ilona.jpgVargáné
Nagyfalusi
Ilona

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra vargáné nagyfalusi ilona értéktár

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvaikorrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr3212147601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása