HTML

Pátfalvai korrajz

Apátfalva község korrajza. Célom elsősorban az itt élő emberek szemével láttatni a falut. A minden napok történései hogyan határozzák meg a jövőt. Miben rejlik a továbblépés lehetősége. Van-e erre akarat? Vannak-e akik ezért tennének? Vagy bízzuk arra a néhány emberre akik eddig is hajlandóak voltak akár áldozatokra is? Vannak akikről tudunk, vannak akiket meg kell találni!

Apátfalvi képek

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Emlékezés - "Puszta Manci"

2011.02.28. 09:47 :: andreas

Czakó Józsefné Puszta Mária

1935- 2005
 
Czakó Józsefnét Apátfalván mindenki csak „Puszta Mancinak” nevezte. Ő volt „a falu könyvtárosa”, oly nemes értelemben, mint a régi falu tanítója megnevezés. 1954-ben lett könyvtáros a faluban. Ő kezdte el kialakítani a könyvtári rendszert, a katalogizálást. 1996-ig dolgozott könyvtárosként, több mint 40 éven át szolgálta a közművelődést falunkban. A helyi könyvtárban a könyvek mellett már az 1980-as évekre tartalmas állományú zenei tárat is létrehozott, a környéken elsőként. Tette ezt, hogy a fiatalok számára is népszerűvé tegye az intézményt. Évtizedeken át segítette az olvasás szépségét felfedezni a fiatalokkal. Ennek érdekében a könyvtárat ifjúsági találkozóhelyként is működtette. Szombatonként itt találkoztak a vidéki középiskolákból hazautazó apátfalvi tanulók. Manci néninek mindenkihez volt egy- két szava, bátran felkereshette bárki lelki problémájával is.
Mint könyvtáros gyűjtötte az újságokban, folyóiratokban Apátfalváról megjelenő írásokat. Szigeti György mellett Ő tudott legtöbbet a falu néprajzáról, történetéről, az itt élő emberek hétköznapjairól. Éveken át színjátszó csoportot és irodalmi színpadot szervezett és műsorokat állított össze az ünnepségekre.
Amikor Szigeti György elköltözött Apátfalváról Czakó Józsefné vállalta a honismereti munka folytatását. A könyvtárba járó fiatalokból újra megszervezte a honismereti szakkört, s működtette éveken át folyamatosan. Szakkörösei felnőve tovább vitték a Manci nénitől tanultakat, többen lettek könyvtárosok, pedagógusok közülük. Diákjai rendszeres résztvevői lettek a honismereti táboroknak, és a helytörténeti, történelmi vetélkedőknek. Több apátfalvi fiatal is bekapcsolódott a Néprajzi Nyelvjárási Gyűjtőpályázatba. Manci néni irányításával az összegyűjtött anyagból, díjnyertes pályázatok lettek.
Honismereti munkásságának nagyobb eseménye az 1987 nyarán a Csongrád-megyei Honismereti Diáktábor megrendezése Apátfalván. Ő volt a tábor mindenese. Vigyázott ránk, szervezte a szakmai munkát, gondoskodott az ellátásunkról és a szórakozásunkról is. Jó helyismerete révén ő szervezte a túrákat, kirándulásokat előadókat is. Azt hiszem az 1987-es Honismereti Diáktábor a legjobban szervezett, legeredményesebb kutatómunkát felmutató tábor volt. Könnyű dolgunk volt, Czakó Józsefnét mindenki ismerte a faluban, a fiataltól az öregig. Kérő szavára mindenki igennel felelt, bármit is kért. Tisztelte őt az egész falu. 1991-ben újból jöttünk mi Csongrád megyei diákok táborozni Apátfalvára. Sokan visszatértek az első tábor diákjai közül is. Ott folytattuk a kutatásokat ahol néhány éve abbahagytuk.
1994-ben nyugdíjazták Puszta Máriát még két évig dolgozott a könyvtárban. 1996-ban a Honismereti Szövetségtől Emléklapot kapott honismereti munkájáért.
1998-ban Apátfalva Közszolgálatáért kitüntetésben részesült a községért végzett közel fél évszázados munkáért.
Utolsó éveiben betegsége miatt Csongrádra költözött fiához, csak nagyritkán látogatott haza. Olyankor napokig beszélték a faluban ”itthon volt Puszta Manci”.Végül az éveken át türelemmel viselt betegség legyőzte Őt, 2005-ben örökre eltávozott közülünk.
 

 

 Vargáné Nagyfalusi Ilona

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra apátfalváért

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvaikorrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr492696828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása