HTML

Pátfalvai korrajz

Apátfalva község korrajza. Célom elsősorban az itt élő emberek szemével láttatni a falut. A minden napok történései hogyan határozzák meg a jövőt. Miben rejlik a továbblépés lehetősége. Van-e erre akarat? Vannak-e akik ezért tennének? Vagy bízzuk arra a néhány emberre akik eddig is hajlandóak voltak akár áldozatokra is? Vannak akikről tudunk, vannak akiket meg kell találni!

Apátfalvi képek

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Bökény népe – hagyományőrzés Apátfalván

2010.07.30. 18:53 :: andreas

Beszélgetés Szalamia Jánossal az egyesület vezetőjével

 

Nemrégen rábukkantam a honlapjukra. A kevés időmben nézegettem az oldalt és találtam érdekes dolgokat. Bizonyos fokig engem is érdekel a hagyományőrzés.

Szeretném ha válaszolna kérdéseimre - az újság politika mentes, elsősorban tényszerű.

 

·          Miért éppen Bökény? Férfinév, jelentése erdőcske. Olvastam az alapszabályt és nem találtam utalást az elnevezésre. Apátfalviakból áll a tagság elsősorban és ott is tevékenykedik.

 

Az egyesületünk a közeli Bökényi halom (mint lehetséges temetkezési és szertartás színhely) és a hajdani ős emlékére és tiszteletére való tekintettel vette fel a Bökény népe nevet. Kálti Márk udvari krónikás leiratában létezik egy családfa leírás, mely Noétól eredezteti Attilát, Árpádot és az Árpád-házi királyainkat. Attila felmenői között szerepel Bökény vezér.
A csapat ami kialakult javarészt hasonló hitű és érdeklődésű emberek egymásra találása, akik között az idők folyamán jó barátságok szövődtek. A makói tagokat is az emberi kapcsolatok kötik Apátfalvára.
A táborhelyünk a régi MHSZ-es kispuska lőtéren van, amit az elmúlt években majdnem teljesen felújítottunk társadalmi munkában. Jó kis hely távol a világ zajától. Ha jó a társaság, itt könnyű kikapcsolódni, ez is elég erős vonzerő sokak számára. Az edzéseket, az örömíjászatot és az összejöveteleket is itt tartjuk, ha az időjárás lehetővé teszi.


·          Meghatározható az identitásuk a mai közéletben? Az egyesület elkötelezett-e valamely párt irányába vagy politika mentesen - tisztán„nemzeti” alapon működik?

 

Világnézetünk természetesen nemzeti, politikai tevékenységet, mint egyesület nem folytatunk. Elképzelésem szerint hagyományt őrzőknek és nem őrzőknek kötelessége Magyar Hazában és Magyar Nemzetben gondolkodni, mivel Magyarok vagyunk és Magyarországon lakunk.

 

·          Milyen az elfogadottságuk a környezetükben? Miért ellenzik többen Bökényben a működésüket?

 

Az egyesületen kívüliek hozzánk való viszonyulása sokféle. Akik hasonlóan gondolkoznak a világról, azok rokonszenveznek velünk, akik nem... Azt mondhatom minden érmének két oldala van. Az igazság szép dolog, de akik az adott ügyben hallgatnak, vagy hazudnak azok kevésbé értékelik. Tehát különböző az érdek, ezért vannak akik nem szimpatizálnak velünk. A Bökényi ellenzőknek (kb. 2-3 fő) egy értelmes kifogásuk nem volt az ott tartózkodásunk ellen. 

 

·          A tagtoborzást milyen körben végzik? Mennyire önfenntartók, részesülnek valamilyen „hivatalos” támogatásban a civileken kívül?

 

Toborzást nem végzünk, aki el akar találni hozzánk nyitva találja a kapukat. De csak egyenes és dolgos embereket várunk. Anyagilag főképp saját magunkra támaszkodhatunk. A pénzt munka oldalról igyekszünk megközelíteni, ami megcsinálható azt nem vesszük meg.  Rendezvényeinkhez és anyagszükségleteinkhez több felöl, vállalkozóktól és magánszemélyektől is kapunk támogatást. Részletesebben a honlapunkon. http://www.bokenynepe.gportal.hu

  

·          A hagyományőrzést milyen módon ismerik? Tagjaik között vannak szakemberek a témához kapcsolódó tanulmányokkal, vagy csak önképzéssel, hallomásból szerzett információk felhasználásával élnek?

 

Mivel a hagyományaink egy része elveszett, vagy még tisztázásra vár, ezért azt újra kell teremteni. Ez zajlik országos szinten, persze feltöltve szakmával, kutatómunkán alapulva. Van köztünk néprajzos végzettségű is de alapvetően kézhez kapjuk az ismeretanyagot. Elméleti képzés mellett van lehetőség a gyakorlatban való tapasztalásra, mely nélkül minden feltételezés csak teória marad. A csak jelző nem helyén való, ha ön is ismeri a józan paraszti ész kifejezést. Nem vagyunk annyira mélyen a témában, mint egy professzor, de lehet, hogy nincs is olyan szűk látókörünk, amit a mélyreható kutatómunka megkövetel.

 

·          Nem láttam még a bemutatóikat. Mennyire átfogóan ismertetik egy-egy mesterség,szakma anyagát?

 

Bemutatóink kézműves foglakozásaink a nézőközönség kora és az időkorlát szerint tudnak elmélyülni. Természetes, hogy fél óra alatt nem lehet mindent megmutatni és elmondani. Igyekszünk egy valóságos , érdekes képet kialakítani a nézőben, vagy a foglakozáson résztvevőben az adott foglalkozás anyagával kapcsolatosan. Például, ha íjásztatunk, akkor a cél az, hogy az érdeklődő fél kézbe vegyen egy íjat, megismerhesse részeit, történelmünkben betöltött szerepét és ki is próbálhassa azt.

 

·          A fegyvereket saját maguk készítették vagy gyűjtötték?

 

A fegyvereket javarészt vásároljuk, vagy cseréljük az általunk készített kézimunkákkal, fegyverekkel, kiegészítő tárgyakkal (pl.: tegez)

 

·          Saját szórakoztatásra vagy bizonyos díjazásért vállalnak bemutatókat?

 

Bemutatók és az arra való felkészülés természetesen szórakozás a csapat számára,  ezt senki sem végzi főállású munkaként. Azonban az autók nem mennek benzin nélkül, a nyílvessző is drága mulatság főleg ha egy kezdő veszi kézbe az íjunkat. Mindezek mellett mindenkinek meg van a rendes kenyérkereső szakmája, abból él.

Célunk, hogy példát mutassunk őseink hite, tudása és embersége segítségével a ma embere számára. Megértse mit kapott az által, hogy magyarnak született. Emelt fővel járhasson és megtalálja a helyét az életben.
"Magyarnak lenni, büszke gyönyörűség."

 

Szólj hozzá!

Címkék: hagyományőrzés

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvaikorrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr582187696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása