HTML

Pátfalvai korrajz

Apátfalva község korrajza. Célom elsősorban az itt élő emberek szemével láttatni a falut. A minden napok történései hogyan határozzák meg a jövőt. Miben rejlik a továbblépés lehetősége. Van-e erre akarat? Vannak-e akik ezért tennének? Vagy bízzuk arra a néhány emberre akik eddig is hajlandóak voltak akár áldozatokra is? Vannak akikről tudunk, vannak akiket meg kell találni!

Apátfalvi képek

Utolsó kommentek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ricanap, 2009.09.19. - Bemutatkozik Apátfalva

2009.09.18. 00:36 :: andreas

A Szeri Szeptember rendezvénysorozat következő eseményeként Ricanapra és Apátfalva bemutatkozására várjuk Vendégeinket az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjébe.

 Az Amerikából származó növény a 16–17. században az úri kertek dísznövényeként honosodott meg hazánkban, ahonnan idővel átkerült a paraszti kertekbe, majd onnan a szántóföldek, mezsgyék szélére.

 

 

A szemekből kinyert olaj a szegények táplálkozásában játszott fontos szerepet, illetve a zsír kiváltására szolgált a böjti időszakokban, a „tányérica” szárából pedig kerítést készítettek, vagy tüzelésre használták.

 

Bár az olajütők rég eltűntek, a napraforgóolaj egyre nagyobb szerepet kap  táplálkozásunkban. Itt működés közben bemutatunk egy prést, így kiderül, manapság hogyan sajtolnak olajat a magvakból.

 

Mivel a szemek kinyerése egykor társas munkának számított, kiváló alkalom volt az éneklésre, ismerkedésre, majd a közös mulatságra, a „ricabálra”. Ezt a hangulatot idézzük fel a Ricanapon a skanzen szegedi tanyájában.

 Ezen a napon – az Emlékpark vendégeként - az egész skanzent betöltő programokkal mutatkozik be Apátfalva. A Makótól 10 kilométerre, a Maros jobb partján fekvő település gazdag néphagyományába pillanthat be az, aki szombaton ellátogat Ópusztaszerre.

 

 

Különösen érdekes a több mint 40 szereplő közreműködésével bemutatott Apátfalvi Lakodalmas, amely hitelesen idézi fel az egykori lakodalmi szokásokat a templomi kihirdetéstől egészen a mulatságig. A skanzenben 14 órakor kezdődő, közel kétórás program a falu egykori jeles vőfélyének és híres táncosának, Kardos Istvánnak is emléket állít.

 

 A skanzen portáin kézművesek dolgoznak, többek között bemutatják az apátfalvi fehérhímzés készítését, a mézeskalács díszítését, a kosárfonás mesterségét, de ki lehet próbálni a szövést, vagy a csuhézást is.

 

Megkóstolhatják a „pátfalvi kőttest”, sőt, az ügyes háziasszonyok a kemence mellett a sütés fortélyait is elleshetik.

 

A játékos kedvűek „Parasztolimpián” vetélkedhetnek, azaz kipróbálhatják magukat különböző népi ügyességi játékokban, aki pedig még többet szeretne tudni Apátfalváról, az viseleti bemutatóban és régi fotókból összeállított kiállításban gyönyörködhet.

 

Várja Önt az Emlékpark, várja Apátfalva!

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: hírek kultúra

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvaikorrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr51389776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása