HTML

Pátfalvai korrajz

Apátfalva község korrajza. Célom elsősorban az itt élő emberek szemével láttatni a falut. A minden napok történései hogyan határozzák meg a jövőt. Miben rejlik a továbblépés lehetősége. Van-e erre akarat? Vannak-e akik ezért tennének? Vagy bízzuk arra a néhány emberre akik eddig is hajlandóak voltak akár áldozatokra is? Vannak akikről tudunk, vannak akiket meg kell találni!

Apátfalvi képek

Utolsó kommentek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Apátfalva egészségi állapota - Dr.Bitto Csaba háziorvos

2008.06.25. 13:07 :: andreas

 Megkérdeztem Dr. Bitto Csaba háziorvost Apátfalva egészségi állapotáról. A helyzet nem valami rózsás!   

-  Én Apátfalván születtem a mai orvosi rendelővel szemközti házban. Fráter doktor úr segített a világra, aki hosszú évekig volt körzeti orvos a faluban. Mint az előzőekből kiderül akkor még lehetőség volt  otthon szülni. Ma ez másképp van. Mi erről az Ön véleménye? Mennyire lehetne ez jellemző ma a  faluban? 
 
A saját véleményem az otthon szülésről: A szülés levezetése, ha nem komplikált a  dolog otthon is elvégezhető. Ilyenkor a nyugodt légkör, a szerető gondoskodó család sokat segítene a vajúdónak. Az újszülött is békésebb, nyugodtabb helyre érkezne meg. De ha nem várt esemény lép föl, annak kezelése már szakértelmet kíván. Ezt egy körzeti orvos nem tudja megtenni, csak olyan szakorvos,aki minden nap ilyen esetekkel foglalkozik. Otthon szülést tehát a kivizsgált, teljesen biztonságos, tervezhető esetekben akár ma is lehetne  végezni a családi háznál.
 
-   Milyen "beteg" a község? Az emberek mennyire használódtak el a mezőgazdasági munkában? A mai "kényelmesebb" élet érződik-e az egészségi állapotukon? Vagy az állástalanság-kilátástalanság még rosszabb tüneteket produkál?
 
A falunak nem kellene betegebbnek lenni, mint évekkel ezelőtt. Mégis többen fordulnak orvoshoz. Szerintem ennek az oka, hogy nincs munkahely, az emberek otthon ülnek, ráérnek betegnek lenni. Jobbak a körülményeink, többet eszünk, kevesebbet mozgunk. Rengeteget idegeskedünk. Az információ mennyiség, ami bennünket  ér többszöröse a réginek, nem tudjuk rendesen feldolgozni. Sok a psychésen sérült ember, nem foglalkozunk egymással. Régen összejártak a szomszédok kártyáztak, beszélgettek. Kibeszélték magukból a bajaikat, amelyek aztán nem nyomasztották tovább őket. Jártak templomba, ami megintcsak  segített a problémáik feloldásában. Ez sajnos ma nincs.
 
-   A betegek bíznak az orvosukban - sok mindent megbeszélnek velük. Így van ez itt is? Megkeresik  ügyes bajos dolgaikkal vagy csupán az egészség a téma? A vizitdíj megjelenése majd eltűnése mennyiben befolyásolta az Ön látogatottságát? A vízit díj bevezetésével itt is egészségesebbek lettek   az emberek?
 
A napi betegforgalmam a vizitdíj bevezetése előtt 50-60 fő között volt. A vizitdíj alatt 40-50 fő. Most megint naponta 50-60 ember fordul meg a rendelőmben. 4 óra - a rendelőben töltött idő - alatt, így óránként kb. 12-15 embert nézek meg. (30 éve a napi betegforgalom 20-30 fő volt, a falu lélekszáma a mainak majdnem a duplája). Sajnos csak az egészségügyi dolgokkal tudok foglakozni, ritka hogy másról is tudjak a beteggel szót váltani. Nehéz úgy beszélgetni, hogy a váróban 5-10 beteg türelmetlenkedik.
 
-   Az orvosi munka  csak húsz %-a a rendelési időnek, és nyolcvan % az titkárnői? Ezek az arányok  mit   takarnak?
 
Az arányok azt takarják, hogy a napi munkám 80%-ában nem orvosi munkát végzek. Adminisztrátor, titkárnő, számítógépes szakember, jogász, pénzügyi szakember stb. - ezt mind nekem kell megoldani. A papírmunka olyan mértékben megsokszorozódott, hogy a körzeti nővér munkaidejének 90-95%-ban csak ezt csinálja. Ezt tudom nehéz elhinni, de ez az igazságon nem változtat. Felvetődik a kérdés miért nem alkalmazok még egy adminisztrátort? A válasz eldől: a finanszírozásból amit kapunk a praxis után, abból nem lehet kigazdálkodni.

-   Az orvosi rendelőből nézve milyen az arány az idősebb ill. fiatalabb  korosztály között  Apátfalva   lakosságában. 
 
A falu öregszik. Kevés a fiatal, nincs munkalehetőség így elvándorol az értelmiség. Az olcsó házak miatt szegényebb családok költöznek a községbe, akik segélyből, esetleg (ez a ritkább) alkalmi munkából próbálnak megélni. Pár hete egy ismerősöm nem talált három embert kert ásásra 450,-Ft-os órabérért.(Én bruttó 1100,-Ft-ért ügyelek este)
 
-   Ön makói származású, hogyan  sikerült beilleszkednie a helyi közösségbe? Úgy érzi befogadták?
 
A beilleszkedéssel nem volt baj. Úgy érzem elfogadott a falu. Természetesen vannak emberek, akik nem nézik jó szemmel, hogy itt vagyok, de az ember nehezen tud úgy élni, hogy az mindenkinek megfeleljen.
 
-  Mielőtt Apátfalván háziorvos lett máshol dolgozott már?
 
Szegeden mentőztem 2 évet 1994-96 között, majd Békésen dolgoztam rezidensként egy háziorvos mellett -  ez a kötelező képzés része volt. 2000 óta vagyok Apátfalván
 
- Mennyiben vesz részt a falu közéletében?
 
A közéletben nem veszek részt. A Pátfalváért egyesületnek tagja vagyok - voltam, sajnos nincs sok szabadidőm, hogy részt vegyek a rendezvényeken.
A politika nem érdekel, így azzal sem foglalkozom.
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: egészség bitto csaba háziorvos

A bejegyzés trackback címe:

https://patfalvaikorrajz.blog.hu/api/trackback/id/tr42538688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása